Aktualności
  20. 10. 2016 r.

Wystawa etnograficzna: Dobry chleb

   
 
 
 
 

20 października 2016 roku uczniowie klasy II A gimnazjum pojechali do Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli. Tam poznawali tradycje wypiekania chleba. Zajęcia były poszerzeniem oferty edukacyjnej szkoły oraz elementem Programu Wychowawczego. Uczniowie najpierw przygotowywali swoje ciasto z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej oraz zakwasu i soli. Według własnego uznania dodawali mak, czarnuszkę, czosnek, sezam lub otręby. Z tak przygotowanego ciasta uformowali chlebki, które pozostawili do wyrośnięcia i upieczenia. Następnie udali się na salę wystawową, gdzie dowiedzieli się jak przebiegała uprawa zboża, jego przechowywanie, obróbka by uzyskać mąkę. Zastanawiali się, jak wyjątkowa była rola chleba w polskiej kulturze. Poznali religijne i społeczne obrzędy związane z pieczywem. Okazał się, że ślady tych tradycji znane są im z literatury, obrazów, filmów i zwyczajów świątecznych. Zaskoczeniem była informacja, że nie był on tylko produktem spożywczym ale mógł pełnić rolę ... gumki szkolnej. Na zakończenie przeszli do sali warsztatowej, gdzie przywitał ich smakowity zapach chleba. Efekty swojej pracy zabrali ze sobą. Z pewnością długo będą pamiętać to doświadczenie i smak ciepłego chleba.

Anna Kuligowska